
Ubuntu Server 20.04 LTS Kurulumu
Merhaba, bu yazıda Ubuntu Server’ın son sürümü olan sunucu platformu Ubuntu Server 20.04 LTS’nin kurulumundan bahsedeceğim. Ubuntu Server platformu ile Web Server, Print Server, Mail Server, File Server, Domain Server ve Game Server gibi bir çok alan için uygun altyapıyı oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.
Ubuntu Server IBM PowerPC ve ARM dahil toplamda dört 64-bit mimariyi desteklemektedir.
- ppc64el (POWER8 ve POWER9)
- s390x (IBM Z ve LinuxONE)
- amd64 (Intel / AMD 64 bit)
- arm64 (64-bit ARM)
Linux Server Avantajları
- Stabilite
- Verimlilik
- Maliyet
- Güvenlik
- Esneklik
Ubuntu Server Sistem Gereksinimleri
- Minumum 1 GHZ CPU
- 1 GB ve üzeri RAM
- 25 GB ve üzeri disk alanı
- 100 Mbps veya daha hızlı ağ kartı
Öncelikle Ubuntu sitesinden Ubuntu Server 20.04 LTS imaj dosyasını indirmeniz gerekiyor. https://ubuntu.com/download/server bağlantısı üzerinden imaj dosyasını indirdikten sonra sanal makine veya fiziksel makine üzerinden Ubuntu Server kurulum medyasını açılacak şekilde başlatın.
İlk olarak kurulum için dil seçimi ekranı bizi karşılayacak. Özel kurulumlar hariç ingilizce dil seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim. “English” dil seçeneği seçilerek Enter‘a basılır ve kurulum başlatılır.

Sıradaki adım ise Keyboard Configuration adımı, burada bir önceki seçeneğe uygun olarak English (US) seçeneği seçili olarak gelir. Dilerseniz Türkçe klavye düzeninide seçebilirsiniz. Seçim yapıldıkdan sonra Done‘a basılır ve sıradaki adıma geçilir.

Sıradaki adım Network Connections, bu adımda ise sanal veya fiziksel makine üzerinde bulunan ağ kartları listelemektedir. Biz kurulumda statik IP tanımlaması yapacağız. Statik IP vereceğimiz ağ kartını seçerek yapılandırma menüsü açılır.

Açılan menüde statik ip adresi tanımlamak için “Edit IPv4” seçeneği seçilir ve Enter’a basılır.

Burada ip adresini elle vereceğimiz için “IPv4 Method” kısmında “Manual” seçeneği seçilir ve Enter’a basılır.

“Manual” seçildikten sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecek. Burada gerekli bilgiler girildikten sonra “Save” seçeneği seçilir ve bilgiler kayıt edilir.
Sıradaki adım Configure Proxy, bu adımda eğer ağınızda proxy kullanıyorsanız gerekli tanımlamaları yapabilir, kullanmıyorsanız bir şey yapmadan “Done” seçeneği seçilir.

Sıradaki adım Guined storage configuration, bu adımda ise ubuntu server’ın kurulmasını istediğiniz disk şeçilir “Use an entire disk” diyerek tüm diski kullanmasını isteyebilirsiniz.
Diğer seçenek olan LVM dosya sistemi seçeneğini seçerek sonrasında mevcut disk alanı üzerinde istenilen boyutlandırmanın yeniden yapabilmesini sağlar. Disk alanının yetersiz kaldığı durumlarda LVM ile oluşturulan disk veri kümesine kolaylıkla yeni disk veya disk bölümleri ilave edilebilir.

“Done” diyerek sıradaki adıma devam ediyoruz.

Bu adımda diskimizi komple sileceği için bizden onay istemektedir. “Continue” diyerek işleme devam ediyoruz.

Sıradaki adım “Profile setup” root yetkisine sahip kullanıcı hesabı bilgisi ve işletim sistemi için isim (hostname) bilgileri tanımlanır.

Sonraki adım “SSH Setup” Bu adımda sunucumuza OpenSSH kurulum seçeneği gelecektir. İleride gerekli yapılandırmalar ve kurulumlar için SSH kullanacağımız için “Install OpenSSH server” seçeneğini işaretlemenizi tavsiye ederim.

“Featured Server snaps” adımında özel bir yapılandırma kurmak istiyorsanız ona göre yapılandırma seçeneğini seçerek gerekli kurulumları yapabilirsiniz. Ben herhangi bir seçim yapmak istemiyorum ve “Done” diyerek devam ediyorum.

“Installing system” adımında ise kurulum başlamaktadır.

“Install complate” kurulum tamamlandı. Burada “Reboot Now” seçeneği seçilerek sunucu yeniden başlatılır.

