MicrosoftRemote Desktop Service

Remote Desktop Services RDS (Terminal Server) Nedir Ne İşe Yarar?

Windows Server 2008 R2 sürümünden önce Terminal Server olarak bilinen, R2 sürümüyle beraber adı Remote Desktop Services olarak değiştirilen servis, Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) Microsoft’un en eski sanallaştırma ürünüdür.

Remote Desktop Services (RDS) Nedir?

Remote Desktop Services (Terminal Server) yüklü sunucunuz network ortamında bulunan clientlara windows tabanlı programlara erişim imkanı vermektedir. Client bilgisayarlar üzerinde bulunan kullanıcılar, kendi oturumlarıyla RDS yüklü sunucuya uzaktan erişim sağlayarak sunucu üzerindeki programları rahatlıkla kullanabilmektedir.

Remote Desktop Services (RDS) Sağladığı Faydalar!

  • Network ortamındaki client bilgisayarlara, windows tabanlı uygulamaları kullanım imkanı sağlar.
  • Donanımsal ve yazılımsal olarak maliyetleri minumum seviyede tutmanızı sağlar.
  • Sistem yöneticisinin iş yükünü azaltarak kolay şekilde kontrol altında tutmasına yardımcı olur.

Lisanslama

Remote Desktop Services ilk kurulumdan sonra 120 günlük deneme sürümü kullanmanıza olanak sağlar. 120 gün sonrasında RDS ile sunucuya erişim sağlayabilmek için (CAL) lisans satın almanız gerekmektedir. Windows Server üzerinde Remote Desktop Services’i lisanslamanın 2 farklı yolu vardır. Bunlardan biri “Kullanıcı Başı Lisanslama (RDS Per User CALs) “, diğeri ise “Aygıt Başına Lisanslama (RDS Per Device CALs)”dır.

Deneme süresi boyunca tam özellikleri kullanılabilmektedir. Deneme süresi boyunca gerekli CAL’lar tanımlanmazsa servis kapanacaktır.

İlgili İşletim sistemleri için deneme süreleri aşağıdaki gibidir.

Windows Server 2019120 gün
Windows Server 2016120 gün
Windows Server 2012 R2120 gün
Windows Server 2012120 gün
Windows Server 2008 R2120 gün
Windows Server 2008120 gün
Windows Server 2003 R2120 gün
Windows Server 2003120 gün
Windows 200090 gün

Kullanıcı Başı Lisanslama (RDS Per User CALs)

Kullanıcı Başı Lisanslama ile network ortamındaki istemcilere aygıt fark etmeksizin RDS yüklü sunucuya erişim imkanı sağlamaktadır. Satın aldığınız tek lisans client bilgisayar üzerindeki tek bir kullanıcıya sınırsız sayıda donanımdan erişim imkanı verir. Böylelikle kullanıcı farklı donanımlardan RDS’e bağlanmak için daha fazla lisans almak zorunda kalmaz.

Aygıt Başına Lisanslama (RDS Per Device CALs)

Aygıt Başına Lisanslama türünde ise client bilgisayar RDS’e ilk login olduğunda RDS tarafından kullanıcıya otomatik olarak geçici bir lisans atanır. Böylelikle tek bir donanım üzerinden birden fazla kullanıcı login olabilir.

Hangi Lisans Türünü Tercih Etmelisiniz?

Burada önemli olan şirket yapınız. Örnek vermek gerekirse yapınızda vardiya sistemi var ise her vardiyada 30 kullanıcı olduğunu varsayarsak;

  • 30 Bilgisayar
  • 3 Vardiya
  • 90 Kullanıcı

Bu senaryoda Kullanıcı Başı Lisanslama mı, Aygıt Başı Lisanslama mı mantıklı olacaktır ? Eğer kullanıcı başı lisanslama tercih ederseniz 3 vardiya için toplamda 90 kullanıcı (RDS Per User CALs) lisansa ihtiyacınız olacak.  Aygıt başına (RDS Per Device CALs) lisanslama yaparsak 30 lisans işinizi görecektir. Eğer yapınızda vardiya sistemi olmasaydı hangisini tercih ettiğimizin bir önemi olmayacaktı.

Mert KUL

Merhaba, 1995 Balıkesir doğumluyum. Balıkesir Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programcılığı mezunuyum. Şuan özel bir şirkette IT Specialists pozisyonunda görev yapıyorum. Bilişim Teknolojileri alanında kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kamu Personel Alımı